Жената на убития прокурор Колев знаеше предварително неговата съдба.
Емануил Йорданов е адвокат на свободна практика от 1987 г. Бил е народен представител от СДС в периода 1997 - 99 година. От 1999 г. до лятото на 2001 г. е министър на вътрешните работи във втория мандат на правителството на Иван Костов.
Той е семеен, има една дъщеря, която кръстил на името на майка си Светла. Съпругата му е банков служител.

- Вярно ли е, че сте си кръстил щерката на името на правосъдната министърка Светла Даскалова, за да се подмажете на соцвластта?
- Ние я кръстихме на майка ми, която се казва Светла. Но тогава още беше по времето на социализма и ме питаха колеги, как съм кръстил детето си и аз им отговорих на шега: "На името на правосъдната министърка Светла Даскалова". По - късно ваши колеги зевзеци ми приписаха, че съм се подмазвал на социалистическата министърка, като съм кръстил дъщеря си на нея. Глупости на търкалета.

- Когато бяхте министър на вътрешните работи, Даниела Терзийска уби детето си и това стана повод за масови протести на таксиджиите. С това всъщност се свързва вашето управление.
- Тогава се правеха най-различни спекулации, по-късно съдът излезе с категоричното становище, че майката е убила детето си и причина за това е нейно заболяване. Поради това не й беше наложено наказание. С Костов говорихме за причините, които са довели до протеста на таксиджиите. При разговорите ми с представителите на таксиметровите шофьори видях, че всъщност поводът за техния протест беше конкретното убийство, а причините бяха много различни и хората се оплакваха от начина на регламентация на тяхната дейност, от данъчно облагане, от условия за труд , все неща, които не са от компетенцията на МВР. Дори си спомням, че половин година по-късно, когато на власт беше царското правителство,

мъж уби малката си дъщеря, след което скочи от един мост на магистрала "Хемус" и се самоуби.

Това е всъщност подобна битова трагедия, на която обаче никой не реагира.

- Смятате ли ,че съдът се е произнесъл правилно по отношение на Даниела Терзийска?
- Абсолютно сигурен съм в това, че Даниела е убила детето си. На базата на събраните доказателства това становище беше потвърдено от съда и по отношение на него спор не може да има. Но вредите за държавата, които бяха нанесени тогава, си остават и няма как да се върне времето назад.

- Вие бяхте свидетел по едно дело за подслушването на бившия главен прокурор Никола Филчев?
- Това е една голяма спекулация. Филчев решил, че е подслушван от МВР. Години след това съдът с няколко влезли в сила присъди установи, че такова подслушване не е имало. Отново бяхме свидетели на един голям скандал. Тогава социалистите се връщаха от морето с пясък по гърбовете, за да проведат едно драматично заседание в парламента. После след като изтече мандатът му, наградиха Филчев с поста посланик в Казахстан, а президентът Първанов няма навик да отговаря на неудобни въпроси, както и на тези за спонсорите си за предизборната кампания. Истината е, че никой не е бил подслушван. Беше просто една нелепа история.

- Когато вие бяхте министър, беше задържан и бившият военен прокурор Николай Колев? Вие бяхте разрешил на баретите да го атакуват.
- Задържането му беше извършено по разпореждане на прокуратурата. Тогава Колев имаше оплаквания конкретно към прокурорите, които са участвали в това задържане. Знаете, че той беше задържан с обвинение , че притежава наркотици и незаконно оръжие. Николай Колев твърдеше, че прокурорите, които са ръководили задържането му, са били целенасочено убедени в неговата вина. Имаше една жалба на съпругата му, адресирана до мен, още преди задържането му, в която тя твърдеше, че Колев ще бъде задържан.

Странно, но е знаела предварително.

Малко трудно е да си представи човек как в колата му ще има наркотици и оръжие. Убийството му всъщност сложи край на цялата тази история.

- Кой всъщност подаде сигналите срещу Николай Колев?
- Самият Никола Филчев тогава поиска съдействие за участие на Специализирания отряд за борба с тероризма при задържането, защото той твърдеше, че Николай Колев е много опасен и въоръжен. И така на базата на постановление на прокуратурата, аз подписах заповед баретите да участват в акцията по задържането.

- Затова ли в процеса за убийството на ямболската адвокатка, в което бе замесен Филчев, свидетелства именно съпругата на Николай Колев - Нанка Колева, която каза: "Филчев призна пред мен, че е убил Надежда Георгиева"?
- Не мога да твърдя със сигурност, но явно между Филчев и Колев е имало доста сериозен конфликт, който остана неразгадан с убийството на втория.

- Какво мислите за компроматите срещу Пламен Юруков?
- Това са кьорфишеци!

- Как се отнасяте към прозвището си "Мистър Бийн"?
- Това го измислиха група малоумници, твърдейки, че има физическа прилика между мен и изключителния актьор Аткинсън, известен най-вече с ролята си на мистър Бийн. Това прозвище обаче просъществува единствено във времето, когато бях министър.

То просъществува и благодарение на “Шоуто на Слави”, което постоянно го повтаряше. Той не е участвал в измислянето на това прозвище, но го повтаряше непрекъснато.

- Кой тогава го измисли?
- Не искам да оповестявам имена, но ще ви кажа, че това беше един кредитен милионер и няколко комунисти.

Едно интервю на Александрина Роканова